Οι επικίνδυνοι ανειδίκευτοι «ειδικοί» του 21ου αιώνα

Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες, γνώσιν διά να έχουν γνώμην, έχουν;

- ΠΛΑΤΩΝ 

Άπειρα τα άρθρα ψυχολογίας και αυτoβελτίωσης σε πηγές διαδικτυακές και μη. Γεμάτα τα βιβλιοπωλεία με βιβλία ψυχολογικού περιεχομένου. Άπειρη και η θλίψη της ανθρωπότητας, καθώς βαδίζει τυφλή στο άγνωστο που παλεύει με νύχια και με δόντια να βαφτίσει οικείο. 

 

Ο δε μονόφθαλμος να οδηγεί τους τυφλούς. Οποίος έκανε λίγες συνεδρίες με ψυχολόγο ποτέ στη ζωή του, πήρε κάποιο σχετικό σεμινάριο ή ξεφύλλισε κάποιο κουλτουριάρικο ανάγνωσμα, έχει άποψη. Όσο πιο βροντερή η άποψη, τόσο βαθύτερο το έλλειμμα του. Όσο βαθύτερο το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερη και η στενοκεφαλιά του.  

 

Εμείς που ειδικευτήκαμε, μένουμε άφωνοι. Μας φόρεσαν την ταμπέλα από νωρίς. Μας βάφτισαν επιστήμονες μιας επιστήμης που μολύνεται σταδιακά από ασυγχώρητες λαϊκές παρεμβολές και ανακριβή προφορικό και γραπτό λόγο. 

 

Όπου παρέχεται υπηρεσία, μετονομάζεται σε ψυχοθεραπεία. 

 

Από την μια πλευρά, ο “ειδικός” της κάθε γωνίας να μεταφέρει το κενό της θλίψης του και τις λαθεμένες του πεποιθήσεις, προβάλλοντας τα προσωπικά του ελλείμματα σε μορφή συμβουλών για να νιώσει ζωντανός. Από την άλλη ο “δέκτης”, να ξερνάει άπληστα το χάος του στον απέναντί του, ο οποίος μεταμορφώνεται εν αγνοία του σε κάδο απορριμμάτων παριστάνοντας τον Θεό. 

 

Ο κομμωτής, ο μπάρμαν, η νυχού, ο γυμναστής, ο μυστικιστής, ο πανταχού παρόν καλοθελητής… ο ψυχολόγος μας. 

 

Μα τότε γιατί δεν θεραπεύεται κανείς;

Γιατί η ανθρωπότητα παρακμάζει και δεν αντιλαμβάνεται; Γιατί η έννοια της συνείδησης αναφέρεται δίχως αύριο, σε μια κοινωνία γεμάτη από ασυνειδησία;

 

Σταματήστε να μολύνεται την κοινωνία με την ελλιπή σας άποψη. Βγείτε έξω, επιλέξτε τον κλάδο σας και το ταλέντο σας, καταρτιστείτε, εμβαθύνετε, μελετήστε, κοπιάστε και εντρυφήστε. Τότε μιλήστε, αν και θα δείτε πόση επιφυλακτικότηταθα έρθει μαζί με την γνώση που θα αποκτήσετε. 

 

Ας ειδικευτεί ο κόσμος, ας αποκτήσει άποψη δια μέσω της γνώσης και ας προοδεύσουμε επιτέλους συνειδητά, όχι πλέον μέσα από αυταπάτες και επιφανειακές εισαγωγές, αλλά μέσα από την έκφραση των αληθινών μας ταλέντων και ποιοτήτων.

 

Αυτή είναι η ευχή μου.

 

Previous
Previous

Η παλίρροια της ανθρώπινης ύπαρξης: ο νόμος του ρυθμού

Next
Next

Η επιθυμία του να είμαι γονέας